HTML

Híres autómárkák

A Nagykönyvkiadó blogja autórajongóknak. Régi autók, különleges autók, csodás autók. Részletek könyveinkből, hírek a régi autók világából, kvíz és miegymás.

Friss topikok

Linkblog

General Motors Heritage Center

2008.12.22. 12:30 :: nagykonyvkiado

Múlt héten egy amerikai fórumon megjelent a hír, hogy jövő januárban a General Motors Heritage Center gyűjteményék egy részét elárverezik. Persze különböző helyi, majd nemzetközi blogok, online magazinok is felkapták a hírt, így már azt is sejteni lehet, hogy nagyjából 250 járműről van szó.

Ez a szomorú esemény rávett arra, hogy elővegyem 2005-ös amerikai látogatásom fényképeit.

2005. januárban ellátogattunk Detroitba, ahol az Autókiállításról kellett tudósítanunk. Megbízóink gáláns módon szállásról és kölcsönautóról is gondoskodtak – nameg elegendő szabadidőről. Ezért jóelőre megbeszéltem egy időpontot Greg Wallace-szal, a GM Heritage Center vezetőjével s így esett, hogy az egyik havas januári reggelen kedvesemmel egy eléggé jellegtelen raktárépület előtt toporogtunk.

 

A bejáraton belépve persze kiderült, hogy jó helyen járunk, majd a kutatóteremben, ahol egy japán gyűjtő éppen valamelyik járművét készült beazonosítani már barátságos hangulat fogadott. Greg nagyon kedvesen mesélt arról milyen erőfeszítésekbe telt a múzeum létrehozása. A GM sokáig félszívvel gondolt a múltjára: rengeteg dokumentumot kidobtak, a prototípusoktól vagy megszabadultak, vagy elhanyagoltan, félrelökve pihentek egy raktárban. Greg és kollégái sokéves munkával állították össze a gyűjteményt, amely 2004-ben költözött jelenlegi „lakhelyére”.

 

 

A múzeum sajnos nem nyilvános, de előzetes bejelentkezés alapján szívesen fogadnak látogatókat. Greg körbevezetett minket a hatalmas teremben, ahol tulajdonképpen megelevenedett a cég teljes története. Ehhez még az is hozzájárult, hogy egy csapat izomautó-gyűjtő is éppen akkor tanulmányozta a megfelelő szekciót, s nekik a legkülönbözőbb V8-as motorokkal szerelt spéci Camarokat, Chevelleket stb egymás után indították be. A zárt térben ez az állandó robaj lett a megfelelő aláfestő zene.

 

 

 

Itt megtekinthető egy előzetes lista az árverésre kerülő járművekről.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://automarkak.blog.hu/api/trackback/id/tr53836464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alecwolf · http://autohistory.blog.hu 2008.12.29. 16:19:45

Az a pöttöm dragsternek maszkírozott Chevy félelmetes :o)
Jöhetne egy-két lottóötös, hogy elkezdjem berendezni a házi autómúzeumot a "leselejtezett" GM vasakból...
Jó szerencsét és jó blogolást jövőre is!
süti beállítások módosítása