HTML

Híres autómárkák

A Nagykönyvkiadó blogja autórajongóknak. Régi autók, különleges autók, csodás autók. Részletek könyveinkből, hírek a régi autók világából, kvíz és miegymás.

Friss topikok

Linkblog

Vörös Zászló Amerikában

2009.01.05. 19:02 :: nagykonyvkiado

Azt hiszem tulajdonképpen nem is kéne sok szöveg ehhez a képhez.

Szóval egy kínai Hong Qi (Vörös Zászló) nevű luxusautó látható, amely jelenleg megtekinthető a kaliforniai Blackhawk Múzeumban.

A Blackhawk Múzeum az oldtimer rajongók egyik Mekkája. Nagyszerű prototípusok, igazi különlegességek kaptak helyet fényűző környezetben. Ott láttam először Bugatti Royale-t, s még 12 év után is emlékszem a tekintélyt parancsoló Phantom Corsair-re. 

A gyűjtemény vezetője Don Williams, aki három évig küzdött a kínai bürokráciával, s végül engedélyt kapott arra, hogy a Hong Qi-t átszállíthassa Amerikába. E döntésben valószínűleg az is szerepet játszhatott, hogy Williams a most épülő Shanghai Auto Museum egyik alapítója és motorja...

A Hong Qi volt az egyik legelső kínai személyautó, amelynek gyártását 1958-ban kezdte  meg a First Automobile Works (Első Autógyár). E szovjet hangulatú, de önálló tervezésű luxusautóból kabrió is készült. Az eredeti Hong Qi egészen a '70-es évek végéig maradt gyártásban, majd pártutasításra a '80-as évek végén újból felvették a gyártási programba.

A FAW jelenleg a Daihatsu, a Toyota, a Volkswagen, az Audi és a Mazda helyi partnere, de megkezdte saját típuscsaládjának kialakítását is.

Hong Qi márkanév alatt jelenleg Lexus és Audi-eredetű típusokat gyártanak, de már készülnek a jövőre, amelyet e két prototípus is bizonyít:

Még karácsony környékén is láttam könyvesboltokban elszórva egy-egy példányt az Autó Enciklopédiából, amelyben természetesen a kínai autóipar története is helyet kapott. A restaurált Hong Qi illusztráció a könyv egyik fénypontja :) - szerintem

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://automarkak.blog.hu/api/trackback/id/tr6859842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása